Diamond Painting Handleiding

Als ik vertel over de nieuwe kunstvorm dan krijg ik heel vaak de vraag: ‘Remo, hoe werkt Diamond Painting?’ In dit artikel geef ik een diamond painting handleiding, een introductievideo en een opsomming van diverse tips en trucs.

 1. Diamond Painting is vergelijkbaar met het ‘schilderen op kleur’. Je krijgt een voorbedrukte kaart of canvasdoek waarop allemaal kleine vakjes staan met daarin een nummertje. Elk nummertje komt overeen met een kleurtje.
 2. Daarnaast zit er in elke verpakking een diamond painting pen, een soort pincet en natuurlijk de diamantjes op kleur, overzichtelijk in afgesloten zakjes.
 3. Als je start met een diamond painting dan haal je de folie van de rand en zoek je de juist kleur bij het juiste vlakje. De diamantjes leg je in het bijgeleverde bakje.

Diamond Painting van Crystal Art is uniek omdat zij als enige in de markt diamantjes hebben met 15 vlakken; dat is pas schitterend. Bekijk de video hieronder en je begrijpt het helemaal.

Video: Hoe Werkt Diamond Painting?

Wat is diamond painting?

Het klinkt een beetje vreemd en eigenlijk ook zeer exclusief maar diamond painting is een nieuwe manier van ‘tekenen’ waarbij je met behulp van een pincet, zo klein zijn de diamantjes, een canvas doek gaat vullen volgens een bepaald patroon.

10 reden waarom Diamond Painting zo leuk is!

De laatste keer dat ik zo enthousiast was over het speelgoed van mijn kids was tijdens de hoogtij dagen van Rainbow Loom. En nu is er een nieuwe kunstvorm uit waar ik minstens zo enthousiast over wordt. Hier is mijn top 10 waarom ik denk dat Diamond Painting gewoon geweldig speelgoed is:

 1. Het stimuleert creativiteit. Het verzinnen van kleurcombinaties en patronen is erg leuk en zeer creatief. Er zijn oneindig veel kleurcombinaties en patronen om te ontdekken.
 2. Het stimuleert leren. Ik weet niet hoe jij er in staat maar zelfs voor een volwassene is het soms uitdagend om de instructies goed te volgen. Het leert onze kinderen om geconcentreerd het patroon te volgen en ze krijgen een beloning als ze goed hebben op gelet .. een zeer mooi kunstwerk om in de kamer op te hangen of iemand blij mee te maken
 3. Het zet aan tot delen. Niet alleen delen onze kinderen hun gave creaties, ze delen ook de verschillende patronen met elkaar. Alles wat een kind motiveert om andere te helpen is voor mij een applaus waard.
 4. Het is erg uitdagend. Telkens als je een diamond painting hebt gemaakt is er wel weer een ander, meer uitdagend ontwerp om je in vast te bijten. Het blijft uitdagend.
 5. Het geeft zelfvertrouwen. Mijn kinderen springen vrolijk als ze net een nieuw patroon met succes hebben afgemaakt.
 6. Het beloont concentratie en doorzetten. Het is verbazingwekkend hoe enorm volhardend mijn kinderen zijn bij het leren van nieuwe patronen.
 7. Het is een rustige activiteit. Als mijn kinderen bezig zijn met het maken van een ‘schilderij’ dan hoor ik geen kick behalve af en toe een diepe zucht als het doosje met diamonds omgaat :).
 8. Er is geen elektriciteit nodig. Ik moet toegeven dat ik een beetje nostalgisch ben inzake speelgoed dat geen elektriciteit nodig heeft en al helemaal speelgoed dat zo tot de verbeelding spreekt als Diamond Painting.
 9. Het is goedkoop. Vergeleken met iPhones, Playstations en andere techtoys is Diamond Painting geen aanslag op je portemonnee.
 10. Diamond Painting stimuleert de creativiteit.
diamond painting handleiding

Diamond Painting Handleiding

Diamond Painting Sealer
Ik kan dit product zeer aanbevelen en al helemaal als jij jouw mooie diamond painting in de keuken ophangt. Tijdens het koken komt altijd erg veel stoom vrij. Dat geld overigens ook voor het douchen en als jij een painting in de hal hebt hangen waar de douche op uitkomt .. denk er dan over om een sealer te gebruiken. De sealer kun je ook gebruiken op de kaarten en stempels als je weet dat ze lange tijd in het zicht blijven. Met een diamond painting sealer voorkom je dat de diamantjes van het canvas of karton afspringen. Je hoeft je geen zorgen te maken over de schittering van de diamantjes, die blijft gelijk als je de sealer gebruikt zoals is voorgeschreven dus met behulp van een dunne kwast en niet te veel sealer tegelijkertijd. Denk eraan om het ‘te veel’ altijd te verwijderen met een zachte doek.

Diamantjes die aan elkaar vastzitten
Als je merkt dat diamantjes aan elkaar vastzitten dan kun je 2 dingen doen om ze uit elkaar te halen. Spoel ze af in lauw warm water en droog ze goed af met een papieren handdoekje of leg ze in een bakje en druk er met een ander bakje op om ze zo los te breken.

Niet leesbaar
Als je de tekens op het canvas niet goed kunt zien maak dan gebruik van een vergrootglas met een lamp erop of maak een foto en vergroot het beeld dan op je scherm. We hebben ook pennen met een verlichting de collectie.

Voor je begint
Zodra je jouw painting krijgt hevel de diamantjes dan meteen over in de ziplock zakjes die er worden bijgeleverd of regel je eigen zakjes in een maat die jij prettig vindt. Let erop dat je de correcte kleurcode doorgeeft. Je kunt ook gebruik maken van afsluitbare bewaar boxjes.

De folie
Haal nooit de plastic beschermlaag van het canvas af voordat je klaar bent met het kunstwerk. Als je de folie te vroeg verwijdert kan dat tot gevolg hebben dat het canvas of karton vervuild raakt met stofdeeltjes, haren of etensresten.

Snel werken
Je kunt een multi diamant pincet gebruiken om het aanbrengen van de diamantjes te versnellen bij grotere oppervlaktes in dezelfde kleur. Als je het bakje rustig schudt, zul je zien dat de diamantjes netjes op een rij komen te liggen. Denk erover om ook een rubberen antislip koker over je pen te plaatsen voor meer comfort.

Werken vanuit een palet
Maak gebruik van een palette bakje met daarin meerdere deelbakjes in verschillende kleuren. Let erop dat je ze goed codeert want er zijn meer dan 300 verschillende kleuren.

Diamond Paintg Handleiding: Tip nummer 1

Het uitrollen van de folie kan echt lastig zijn. Je hoeft niet de hele nacht te wachten of er boeken op te leggen. Je hoeft alleen de beschermlaag even af te rollen en vervolgens weer erop vast te kleven. Dan komt het geheel niet meer omhoog. Super gemakkelijk. Je doet dat met alle hoeken en dan kun je heel gemakkelijk het canvas gebruiken en heb je geen irritante oprollende folies meer.

Tip 2: opbergen van diamantjes

Een ander probleem is het opslaan van je diamantjes. Als je weet dat je meer dan 1 of 2 diamant paintings gaat maken dan moet je echt gaan werken met een goed bewaarsysteem. Daarvoor hebben wij meerdere alternatieven in onze collectie. Kijk snel. De painter in deze video maakt gebruikt van een kralen bewaarbox met 72 kleine containers waarin elke 5 of 6 zakjes passen. Het zoeken van diamantjes kostte vroeger meer tijd dan het leggen van de diamantjes en dit opbergsysteem is dus echt een uitkomst. Gebruik gewoon een beetje schilderstape om de kleine boxjes te voorzien van een kleurnummer. Je kunt het bijvoorbeeld ook bewaren in een schoenendoos tray.

Tip 3: Hoeken

Het beschermen van de hoeken van je paintings. Vaak zijn de randen van de painting erg hechtend. Die kun je dan het beste afdekken met schilderstape. Als je dat niet doet dan worden de randen smoezelig en blijft de mouw kleven. Gewoon niet leuk.

Tip 4: Werkmethode

Hoe ga je te werk. Moet je vanuit de onderkant of de top starten of juist van uit het midden naar buiten toe. Meesten starten vanuit de top rechtsboven waardoor je met de rechterhand vanuit links kunt werken waardoor je niet met je arm, hand of kleren de hechtlaag bevuilt. Om diezelfde reden werk ik vanuit de top zodat ik het schilderij van mij af kan duwen. Vanuit de bodem werken is niet handig omdat dan naarmate je vordert het schilderij op je schoot krijgt wat niet lekker werkt. Of je moet onderste boven gaan werken waardoor je de kleurnummers niet meer goed kunt zien. Dus, mijn advies, werk vanuit rechtsboven naar links en naar beneden.

Tip 5: Betere wax

Gaat over de tray, de pen en de pincet. Maar de rode wax dan? Nee, de rode wax werkt niet meer. Ik maak gebruik van blue tack. De rode wax verloor steeds zijn hechting. De blue tack vult de pen heel goed en die hoef ik dan eigenlijk niet meer bij te vullen, in weken niet. Dus een klein beetje blue tack is genoeg voor …. jaren!

Tip 6: Recht plaatsen van diamantjes

Het recht plaatsen van de diamantjes. Vaak is dit een probleem met name op grote vlakken van een kleur. De tip is dan om de diamantjes in een dambord opstelling te plaatsen. Hierdoor plaats je elk individueel diamantje in een rechte lijn en daarna hoor je bij ronde 2 echt hoe je de omliggend diamantjes reageren op het laatste diamantje. Dat geeft telkens een klik.

Tip 7: Luchtbelletjes

Hoe ga je om met luchtbelletjes in je painting. Soms zie je plekken waar de diamonds niet echt goed gehecht hebben. Je kunt gebruik maken van een deegroller of er een hele nacht boeken opleggen. Duwen duwen en duwen. Toch heel vaak zie je dat de diamantjes toch weer omhoog komen. Vaak zit er een laag met lucht onder het hechtende laagje. In de video kun je goed zien wat ik bedoel en laat ik je zien hoe je dat oplost. Het is eigenlijk heel simpel, de lucht moet eruit en dat doe je met een superscherp afbreekmesje dat je over de lengte van de luchtbubbel heen trekt. Dat is alles, gewoon licht erover heen. Niet door het canvas heen. Er is niet veel druk voor nodig omdat de hechtlaag erg dun is. De lucht komt vrij en je kunt het weer netjes aandrukken.

Tip 8: Losbreken van diamantjes

Hoe ga je om met diamantjes die aan elkaar zijn gehecht en niet goed van elkaar los komen.

Doe ze in een tray, neem een 2e tray, leg hem er boven op en druk het aan. Binnen enkele seconden komen ze allemaal los van elkaar. Even schudden, opnieuw aandrukken en je kunt aan de slag. Allemaal los van elkaar.

Tip 9: Werken met een lightpad

Maak gebruik van een lightpad. Hiermee kun je zo veel gemakkelijke werken. Ze zijn in meerdere maten te koop. Het is met name handig als je het lichtpad kunt dimmen. Het dimmen is echt prettig, zeker ‘s avonds, dan heb je gewoon minder licht nodig en is het minder vermoeiend voor de ogen. Minimaal A4 maat. Het is echt een enorm verschil als je werkt met donkere kleuren of symbolen die heel erg veel op elkaar lijken. Schuif het light pack er vanaf de zijkant in. Zodra je doorkrijgt dat je diamond painting erg leuk vind, is het het waard im dit aan te schaffen.

Tip 10: Vreemde kleurtjes

Als je klaar bent met je diamond painting, loop het dan nog eens na en kijk naar de vreemde kleuren die opvallen. Soms zitten er vreemde kleuren in. De software heeft de kleuren soms verkeerd omgezet en dat zie je heel vaak in schaduwdelen. Dit doe je naar eigen inzicht. Soms gebeurt dat ook met haren. Dus, kijk er gewoon goed na. Pak je pincet en haal de storende kleurtjes eruit. Jij bepaalt. Maak het dan ook mooi. Kijk maar eens naar het voorbeeld in de video waar heel vreemde groene steentjes in het haar zitten.

Wel, tot zover deze transcript van de video. Veel plezier met diamond painting en tot later.

Geef een antwoord