Extra Diamond Painting Tips

Tip nummer 1

Het uitrollen van de folie kan echt lastig zijn. Je hoeft niet de hele nacht te wachten of er boeken op te leggen. Je hoeft alleen de beschermlaag even af te rollen en vervolgens weer erop vast te kleven. Dan komt het geheel niet meer omhoog. Super gemakkelijk. Je doet dat met alle hoeken en dan kun je heel gemakkelijk het canvas gebruiken en heb je geen irritante oprollende folies meer.

Tip 2: Opbergen

Een ander probleem is het opslaan van je diamantjes. Als je weet dat je meer dan 1 of 2 diamant paintings gaat maken dan moet je echt gaan werken met een goed bewaarsysteem. Daarvoor hebben wij meerdere alternatieven in onze collectie. Kijk snel. De painter in deze video maakt gebruikt van een kralen bewaarbox met 72 kleine containers waarin elke 5 of 6 zakjes passen. Het zoeken van diamantjes kostte voorheen meer tijd dan het leggen van de diamantjes en dit opbergsysteem is dus echt een uitkomst. Gebruik gewoon een beetje schilderstape om de kleine boxjes te voorzien van een kleurnummer. Je kunt het bijvoorbeeld ook bewaren in een schoenendoos tray.

Tip 3: Hoeken

Het beschermen van de hoeken van je paintings. Vaak zijn de randen van de painting erg hechtend. Die kun je dan het beste afdekken met schilderstape. Als je dat niet doet dan worden de randen smoezelig en blijft de mouw kleven. Gewoon niet leuk.

Tip 4: Werkmethode

Hoe ga je te werk. Moet je vanuit de onderkant of de top starten of juist van uit het midden naar buiten toe. Meesten starten vanuit de top rechtsboven waardoor je met de rechterhand vanuit links kunt werken waardoor je niet met je arm, hand of kleren de hechtlaag bevuilt. Om diezelfde reden werk ik vanuit de top zodat ik het schilderij van mij af kan duwen. Vanuit de bodem werken is niet handig omdat dan naarmate je vordert het schilderij op je schoot krijgt wat niet lekker werkt. Of je moet onderste boven gaan werken waardoor je de kleurnummers niet meer goed kunt zien. Dus, mijn advies, werk vanuit rechtsboven naar links en naar beneden.

Tip 5: Betere wax

Gaat over de tray, de pen en de pincet. Maar de rode wax dan. Nee, de rode wax werkt niet meer. Ik maak gebruik van blue tack. De rode wax verloor steeds zijn hechting. De blue tack vult de pen heel goed en die hoef ik dan eigenlijk niet meer bij te vullen, in weken niet. Dus een klein beetje blu tack is genoeg voor …. jaren!

Tip 6

Het recht plaatsen van de diamantjes. Vaak is dit een probleem met name op grote vlakken van een kleur. De tip is dan om de diamantjes in een dambord opstelling te plaatsen. Hierdoor plaats je elk individueel diamantje in een rechte lijn en daarna hoor je bij ronde 2 echt hoe je de omliggend diamantjes reageren op het laatste diamantje. Dat geeft telkens een klik.

Tip 7: Luchtbelletjes

Hoe ga je om met luchtbelletjes in je painting. Soms zie je plekken waar de diamonds niet echt goed gehecht hebben. Je kunt gebruik maken van een deegroller of er een hele nacht boeken opleggen. Duwen duwen en duwen. Toch heel vaak zie je dat de diamantjes toch weer omhoog komen. Vaak zit er een laag met lucht onder het hechtende laagje. In de video kun je goed zien wat ik bedoel en laat ik je zien hoe je dat oplost. Het is eigenlijk heel simpel, de lucht moet eruit en dat doe je met een superscherp afbreekmesje dat je over de lengte van de luchtbubbel heen trekt. Dat is alles, gewoon licht erover heen. Niet door het canvas heen. Er is niet veel druk voor nodig omdat de hechtlaag erg dun is. De lucht komt vrij en je kunt het weer netjes aandrukken.

Tip 8: Losbreken

Hoe ga je om met diamantjes die aan elkaar zijn gehecht en niet goed van elkaar los komen.

Doe ze in een tray, neem een 2e tray, leg hem er boven op en druk het aan. Binnen enkele seconden komen ze allemaal los van elkaar. Even schudden, opnieuw aandrukken en je kunt aan de slag. Allemaal los van elkaar.

Tip 9: Lightpad

Maak gebruik van een lightpad. Hiermee kun je zo veel gemakkelijke werken. Ze zijn in meerdere maten te koop. Het is met name handig als je het lightpad kunt dimmen. Het dimmen is echt prettig, zeker ‘s avonds, dan heb je gewoon minder licht nodig en is het minder vermoeiend voor de ogen. Minimaal A4 maat. Het is echt een enorm verschil als je werkt met donkere kleuren of symbolen die heel erg veel op elkaar lijken. Schuif het light pack er vanaf de zijkant in. Zodra je doorkrijgt dat je diamond painting erg leuk vind, is het het waard im dit aan te schaffen.

Tip 10: Vreemde kleurtjes

Als je klaar bent met je diamond painting, loop het dan nog eens na en kijk naar de vreemde kleuren die opvallen. Soms zitten er vreemde kleuren in. De software heeft de kleuren soms verkeerd omgezet en dat zie je heel vaak in schaduwdelen. Dit doe je naar eigen inzicht. Soms gebeurt dat ook met haren. Dus, kijk er gewoon goed na. Pak je pincet en haal de storende kleurtjes eruit. Jij bepaalt. Maak het dan ook mooi. Kijk maar eens naar het voorbeeld in de video waar heel vreemde groene steentjes in het haar zitten.

Wel, tot zover deze transcript van de video. Veel plezier met diamond painting en tot later.